top of page

De dekendeuk

Nee! Ik ga geen discussie starten over of en wanneer een paard een deken op moet. Ik ga ervan uit dat elke eigenaar zijn best doet om te doen wat hij of zij goed vindt voor zijn dier en daar zijn eigen overwegingen, kennis en ervaringen bij heeft.

Waar ik het wel graag even over wil hebben, is de pasvorm van een deken... Het is vaak al een heidens karwei om een goede deken te vinden. Te lang, te kort, te wijd, te strak, te dun, te dik, wel of geen koordjes om de achterbenen, welke mogelijke sluiting aan de voorkant, hufterproof, met hals, zonder hals...…..kapitalen gaan er doorheen voor je paard een beetje knap bedekt staat.

Maar dan dit (zie foto). Ooit gezien? Een deuk voor de schoft, vaak ook wat geschuurd haar, de schoft zelf of het stukje ervoor voelt net wat kouder aan en je paard loopt niet zo soepel meer. Wat is er aan de hand?

Uw paard heeft de gevreesde dekendeuk....

Dat is niet zozeer jammer voor het uiterlijk van het paard. Het is vooral een probleem voor zijn beweging. Hoe zit dat?

Van achterhoofd tot schoft loopt het enorm belangrijke ligament nuchae: dit is een nekband die verband geeft aan de hele bovenlijn van het paard (dit ligament gaat overigens vanaf de derde borstwervel over in het ligament supraspinale die pas stopt bij de staart, maar kniesoor die op al die namen let).

Het ligament nuchae (zie tekening) is verantwoordelijk voor het liften van de schoft als het paard zijn hoofd laat zakken. Als een deken in het vlees en het behoorlijk elastische weefsel van het ligament nuchae snijdt, dan kun je je voorstellen dat dit weefsel beschadigd raakt en dus niet zo goed meer kan doen waarvoor het bedoeld was. Het paard kan aan de voorkant kort of kreupel lopen en het omhoog brengen van de bovenlijn wordt moeilijk, terwijl dit juist cruciaal is om de ruiter te kunnen dragen en aan de voorkant ruim te kunnen bewegen.

Kortom, zie je bij je paard geschuurde manen voor de schoft, voelt het kouder aan (gebrek aan doorbloeding) en is er een deuk? Dan vrees ik dat de zoektocht naar een goed passende deken weer van voren af aan kan beginnen...….

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page