top of page

Sportmassage*

 

Wat doet sportmassage voor je paard? Wat niet?!

Het maakt spieren los en ontspant ze, en verzacht verklevingen in spieren en bindweefsel. Zwellingen en spiertrekkingen verminderen. Massage verbetert de circulatie van bloed en ander vocht in het

gehele lichaam, waardoor onder andere afvalstoffen uit spieren (zoals melkzuur) sneller uit het lichaam worden afgevoerd. Dat versnelt het herstel na een grote inspanning. Tegelijk activeert massage spier-weefsel na een ziekte of blessure, in de revalidatie. Massage ontspant het zenuwstelsel, wat een positief effect heeft op bijvoorbeeld de spijsvertering en op de mentale gesteldheid van het paard. 

Bij elke vorm van bodywork, is het belangrijk dat je geen centimeter overslaat. Het hele lijf wordt onder handen genomen. Paarden zijn meesters in het compenseren van beperkingen door andere delen van het lichaam harder aan het werk te zetten. Bij een massage kan het weghalen van compensaties een beter beeld ontstaan van waar eventueel het werkelijke probleem in het paardenlijf zit, of het paard helpen na herstel van een blessure weer zijn lichaam te gaan voelen en goed te gebruiken. 

*Bron: ABC of the Horse - Biomechanics (Pauli Grönberg, ISBN 978-952-68130-0-4)

Examenweekend MMCP - Oktober 2020_edited

Adviezen over training, oefeningen,  voeten, zadel en voeding behoren vanzelfsprekend tot de behandeling. 

bottom of page