top of page

Zenuwstelsel op groen

De nervus vagus: zo heet de rem op onze vlucht- of vechtreactie. Die nervus vagus  (een échte zenuw die vanuit je hoofd ver je lichaam in loopt) is bij veel mensen niet zo goed in conditie....

De prikkels van alledag zijn talrijk, en wanneer doen we nou eens echt iets voor onszelf waardoor we weer ontspannen?

 

Door een vermoeide nervus vagus heeft de sympathicus (= vluchten of vechten) vrij spel. Kort lontje. Niet stil kunnen zitten. Het gevoel altijd áán te staan. Liefst weg willen lopen bij spanningJe medeweggebruiker de huid vol schelden. Je kent het wel...

 

Het vervelende is dat die sympathicus bakken energie kost. En dat houdt een keer op.... Dan ben je leeg. Op. Ga je uit. Je krijgt lichamelijke klachten. Of een burn out.

Als je leert hoe je de signalen van een uitgeputte nervus vagus herkent en hoe je hem kunt verzorgen, dan kun je deze problemen waarschijnlijk voorkomen. Ik kan je handvatten geven om bij (te) veel prikkels niet in de rode zone te komen, maar in de groene te blijven. Daardoor kun je beter met spanning en stress omgaan.

Dat helpt bij het omgaan met je paard, maar ook in je leven zonder paard. Jouw zenuwstelsel op groen, dat is mijn streven! 

 

bottom of page