top of page

Over sjabrakken en singels en de benen strekken

Wat heeft een sjabrak met spieren te maken? Alles! Even terug naar het begin. Een sjabrak heeft als doel het zadel te beschermen tegen zweet en vuil. Niet meer en niet minder. Het is altijd interessant om een beetje om je heen te kijken op de verschillende stallen en maneges waar je komt. Een dik sjabrak, of soms twee op elkaar, en eventueel ook nog een gel-pad ertussen, het is soms een complete sandwich wat onder het zadel ligt. Met alle goede bedoelingen: het paard is gevoelig op de rug en de oplossing wordt gezocht in ‘kussentjes’ eronder. Bij wijze van schokdemper.

Een goed passend zadel heeft geen sjabrak nodig (behalve dus voor bescherming van het materiaal). Dit zadel ligt goed verdeeld op de rug, de zadelkussens leunen links en rechts van de ruggengraat op de lange rugspier voor goede drukverdeling en de kamer laat de ruggengraat vrij voor een goede bewegingsvrijheid in de rug. Een zadelmaker past immers ook nooit mét sjabrak.

Wat gebeurt er als je vervolgens een dik sjabrak of meerdere sjabrakken en/of een gel-pad onder het zadel legt? Je vult de kamer van het zadel op. Waardoor die ruggengraat minder of in ergste geval niet meer vrij ligt. Beweeg dan nog maar eens lekker door je lijf als paard….. De oplossing voor de gevoelige rug leidt op deze manier tot nog veel grotere problemen.

Maar er is nog een tweede groot nadeel, en dat is minder bekend. Dat gaat over de singel. De normale regel is dat tussen singel en buik een hand moet kunnen. Een dik sjabrak of meerdere lagen zorgen ervoor dat het zadel kan gaan schuiven (een slecht passend zadel ook trouwens). Dus moet de singel strakker om dat te voorkomen. Met alle gevolgen van dien.

Ten eerste veroorzaakt een strakke singel dat ribben niet meer kunnen uitzetten. En wanneer zetten ribben uit? Bij het ademhalen! Niet zo fijn….

Ten tweede werk je je als ruiter wellicht in het zweet om de rug mooi op te laten bollen. Daarvoor moet een paard (onder andere) zijn buikspieren aanspannen. Maar ja, die buikspier wordt afgekneld door de strakke singel. Thuistestje: trek een spijkerbroek aan met een riem die strak zit om slank(er) te lijken en doe dan 20 sit ups. Succes!

Ten derde heeft je paard misschien inmiddels een felle singelnijd ontwikkeld. Ja, dat beest voelt hem al aankomen als je bij die singel in de buurt komt…

En ten vierde nog dit. De grootste druk van een te strakke singel ligt op de ventrale serratus-spier. Die spier heeft een deel in de hals (cervis) en een deel op de ribben (thorax). Bij mensen is deze spier bovenop je ribbenkast onder je arm te voelen. De ventrale serratus spier speelt een belangrijke rol bij het bewegen van het schouderblad en daarmee bij het naar voren en achteren bewegen van de voorbenen. Nu loopt een singel over links en rechts, dus je zult niet snel aan één voorbeen kreupelheid zien. Maar als je paard kort loopt aan de voorkant terwijl je rij-technisch toch alles goed lijkt te doen: doe je singel eens 2 gaatjes losser. Wie weet kan hij eindelijk lekker de benen strekken!

(…en weet jij dat de zadelmaker weer eens moet komen 😊)

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page