top of page

Gezond verstand

Op de website van het paardenblad Hoefslag verscheen kortgeleden een enquête over wel of niet vaak op wedstrijd gaan met je driejarige paard. Ik moest daar even over nadenken. In mijn opleiding is veel aandacht besteed aan anatomie. Een wereld gaat voor je open. Maar je kunt je afvragen of eigenaren van paarden daar ook een jaar op willen studeren. Terwijl vanuit de anatomie heel veel keuzes kunnen worden gemaakt die goed zijn voor je paard, waardoor hij langer gezond mee gaat.

Een van die keuzes is de belasting en opbouw van het jonge paard. Dan heb je meteen al de vraag "wat is jong?". Sommige paardenrassen groeien door tot hun zevende. Mag je er dan voor die tijd niet op? Nee, zo erg is het niet. Maar wat doe je vóórdat je er op stapt? Vroeger was het "zadel erop, breken en gaan". Gelukkig is dat niet meer normaal. Er wordt meer nagedacht en serieus werk gemaakt van oefeningen om dat jonge paardenlijf sterker te maken, om het voor te bereiden op het dragen van zadel en ruiter.

Naast die spieren om te trainen, heeft een paard ook botten. We kennen allemaal de slungelige pubers die opeens de lucht in schieten en niet weten hoe ze hun lijf moeten dragen. Nou, dat gebeurt bij paarden ook. Groeischijven produceren nieuw bot om te kunnen groeien. Die groeischijven zitten ook in wervels. Stel je nou voor dat je midden in het groeiproces dagelijks met een kilo of 100 op onvolgroeide botten gaat zitten. Quizvraag: is dat goed op slecht?

Wanneer zijn de groeischijven in de rug dicht? Onderzoek heeft aangetoond dat dit rond 5, 6 jaar het geval is. Afhankelijk van het ras, de grootte van het paard en de lengte van de rug, kan dit zelfs nog iets later zijn. Sterke rugspieren om de rug in groei te beschermen en sterke rug- en buikspieren om gewicht te kunnen dragen zijn dus héél belangrijk....en respect voor die hardwerkende groeischijven in de wervels.

Wissel rijden dus af met veel grondwerk, zéker bij het jonge paard. Het is lekker afwisselend voor jouw en zijn hoofd, én beter voor zijn lijf, waardoor je (nog) langer van hem zult kunnen genieten! En dan komen die wedstrijden vanzelf wel.....

Meer lezen? http://dierpraktijk-beest.nl/ruggenwervels-paard

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page